Gieterij Doesburg-directeur Joep Haverkamp blikt vooruit naar jubileumjaar

Gieterij Doesburg-directeur Joep Haverkamp blikt vooruit naar jubileumjaar

22 januari 2021

 

 

‘We zijn trots op ons bedrijf en staan voor wat we doen’

In aanloop naar het jubileumjaar 2021 kende Gieterij Doesburg een hectisch jaar. Maar de eerste weken van januari zijn inmiddels verstreken en directeur Joep Haverkamp is zeker van zijn zaak. 2021 wordt een speciaal jaar voor de Gieterij. “Met de introductie van de nieuwe ovens zetten we verdere stappen in het verduurzamen van het bedrijf. Daarnaast vieren we dit jaar ons 125-jarig bestaan. Daar zijn we trots op en dit willen we graag met iedereen delen.”

Stilstand
De ijzergieterij in Doesburg ging begin 2020 van een volle productie uit het niets naar een volledige stilstand. Haverkamp: “Dan wordt een enorme aanspraak gedaan op de flexibiliteit. Vanwege de beperkte vraag naar producten hebben we negen weken niet geproduceerd. Daardoor moesten we helaas afscheid nemen van alle inleenkrachten. We hebben in deze tijd de ontwikkelingen in de markt op de voet gevolgd om te bepalen wanneer we weer konden opschalen.“ Haverkamp vertelt dat het bedrijf daarna langzaam weer de weg omhoog heeft gevonden. “Na twee maanden was iedereen wel weer toe aan een normale productieomgeving. Eind mei is de productie (deels) weer gestart.”

Haverkamp is opgelucht dat de productie gedurende het jaar vorderde steeds verder opgeschroefd kon worden. “Sinds 30 november zijn we terug naar de normale situatie, waarin we in drie ploegen produceren. Een groot deel van de inleenkrachten die we naar huis moesten sturen, zijn weer terug. Dat is heel fijn. Daarnaast zijn de vooruitzichten voor 2021 goed en gezond”, stelt Haverkamp.

125-jarig bestaan
Het nieuwe jaar staat voor Gieterij Doesburg in het teken van haar 125-jarig bestaan. “We zijn met een club mensen bezig om hier op een gepaste manier aandacht aan te besteden. Dat willen we doen in combinatie met de viering van 75 jaar bevrijding. Hoe we het een ander gaan vormgeven, komen we later op terug. Maar dat we iets gaan doen, staat vast.”

Nieuw smeltbedrijf
In het jubileumjaar opent de gieterij een nieuw smeltbedrijf met high efficiency smeltovens. “We zijn het afgelopen jaar druk bezig geweest met de vergunning. Deze is 4 december verleend. We moeten de beroepstermijn van zes weken nog even afwachten, maar daarna is het officieel rond”, vertelt Haverkamp die trots is op het feit dat de nieuwe ovens een enorme reductie van uitstoot creëert. “De nieuwe ovens zorgen voor een CO2 reductie van 32 procent. Wanneer de productie volledig op de nieuwe smeltovens is omgezet, worden de oude ovens verwijderd.  Dit is echt een belangrijke stap van Gieterij Doesburg op weg naar een duurzaam, milieubewust en energiezuinig bedrijf.”

Berichtgeving
Haverkamp vertelt dat de Gieterij het komend jaar regelmatig naar buiten zal treden met berichtgeving over plannen en activiteiten op het gebied van duurzaamheid. “We willen nog meer dan voorheen ons steentje bijdragen op het gebied van duurzaamheid. Gieterij Doesburg voelt daarin een enorme verantwoordelijkheid. We doen al veel, maar communiceren dit nog niet voldoende naar de buitenwereld. Dat gaan we nu wel doen, want we zijn trots op ons bedrijf en staan voor wat we doen. Door middel van onder meer socialmediaberichten en artikelen op onze website gaan we mensen infomeren. Zodat onze klanten, werknemers maar vooral ook de omgeving op de hoogte is wat we doen.”